Jonathan Rhys Meyers fansite

  

 

 

Őfelsége

 

 

Írta: Justin Monroe

Fordította: Lexine

Complex 2007. október

 

 

Már elmúltak az egyszerű szépfiú évei, Jonathan Rhys Meyers kész rá, hogy elfoglalja a trónt.

Ellentétben azzal, amit a középkori emberek mondanának neked (a lovagi torna előtt és az előétel után), a királyok nem születnek, hanem azzá válnak – és Jonathan Rhys Meyers nem idegen a koronázásban, hiszen már kétszer is megkoronázták. Mint a Rock ‘n’ Roll királya 2005-ben, az Elvis című tévésorozatban, és mint az angliai VIII. Henrik a Tudorokban, Meyers megtanulta, hogy az uralkodók hatalomra kerülése felelősséggel jár, elvárásokkal, és gyakran a saját bőrüket viszik vásárra. Valójában a 30 éves ír1 mindhármat megélte, mióta az 1996-os Michael Collins című életrajzi sorozatba belecsöppent.

 

A fiatalként csinosnak2 elkönyvelt Meyers tinédzserkorát és húszas éveinek többségét is azzal töltötte, hogy gyenge, nőies és megkérdőjelezhető szexuális beállítottságú karaktereket formált meg, amiknek a skálája a biszexuális rockertől3 a megkínzott, megerőszakolt férfi áldozaton keresztül a Nagy Sándor, a hódító rosszindulatú szeretőjéig terjedt.

 

2004-től kezdve egyre több kiemelkedőbb szerepet csípett meg. Miután Elvis kék szarvasbőr cipőibe bújt –és 2006-ban Golden Globe-ot nyert érte -, túlszárnyalt minden képzeletet a Scarlett-el (Johansson) közös érzelmektől túlfűtött filmjében, Woody Allen Match Point-jában. Aztán ez év januárjában összeszedte az erejét, hogy megszabaduljon az átkozott felétől, alkohol elvonóra ment… és áprilisban újra megtette. (Öhh, nem erre mondják, hogy írek? Csak viccelünk, csak viccelünk. Egészségére!) Tiszta fejjel, Meyers most a novemberi premierekre készül, a Tudorok második évadjáéra és a romantikus drámáéra, az Augustus Rush-éra. A Complex leült a királlyal, hogy beszélgessen a józanságról, a híresség és az igazi királyi méltóság közti különbségről, és hogy lassan a testtel… legalább a forgatás alatt.4

 

Az Augustus Rush nem az első film, amiben énekeltél. Mire gondolsz, mikor hallod magadat énekelni?

Óh, borzalmas. Nem kéne ezen a kérdésen tovább lovagolni. Teljesen elborzadok és megdöbbenek, hogy ennyire tudom szégyellni magam. Nem szeretem hallgatni magam, ahogy beszélek.

 

Tényleg?

A karrierem ezen szakaszában nem zavar, ha magamat látom a kamerában; kibékültem a hibáimmal. Eleinte, mikor visszanéztem magam, nem voltam boldog, és igen, még mindig nem örülök, de nem a fizikumom, hanem inkább a teljesítményem miatt. De még mindig nem szeretem a saját hangomat hallgatni, sosem elég meggyőző.

 

Hogyan hatott a szerepedre az Augustus Rush-ban egy távollevő zenész apa – egy zenész elválasztva a kisgyermekétől?

Biztos vagyok benne így visszatekintve, hogy volt hatása annak, hogy az apám nem volt ott, de nem gondolom, hogy ez annyira hatott volna a karakteremre.

 

A hasonlóságok érzelmileg megterhelővé tették a szerepet?

Óh, nem, nem. Azért volt érzelmileg megterhelő, mert a filmek azok.

 

A Tudorok kapott egy Emmy jelölést a kiemelkedő szereposztás miatt, de elismerést nem kapott. Szeretnéd, ha lefejeztethetnéd a jelölőbizottságot?

Reálisan kell gondolkodni a díjakkal kapcsolatban, mert ha úgy is gondolod, hogy nagyon megérdemled a díjat, talán mégsem így van. Talán nem jött el az én időm. Még nem tettem eleget, James Gandolfini, Kiefer Sutherland, Denis Leary és James Spader olyan srácok, akik nagyon sok időt fektettek ebbe.

 

Igaz, hogy Snoop Dogg Tudorok rajongó?

Úgy hallottam. Rajongok érte, szóval ez király. El is tudom képzelni, hogy bejön neki, mivel a hatalomra kerülésről szól, hogy milyen királynak lenni. Hogy mi az ára, hogy vezető lehess.

 

[Nevet] Elég erős utalás. Érzel valamiféle rokonságot VIII. Henrikkel?

Hát, átlagosan nem sok van. Ez az egyik legnehezebb része VIII. Henrik eljátszásának. Ha a királyi családba születsz, van egy bizonyos erőd. Nem kell elérned a hatalmat, születési jogodként adatik. Ez valami különös. Hacsak nem ismered, nem tudod, hogy milyen. Mindent, amit elértem az életben azért kellett elérnem, mert nem születtem királynak. Szóval abba belegondolni, hogy minden jó dolog, mi történik veled, a gazdagság minden apró része, minden kastély, minden ló, amit birtokolsz, minden nő, akivel lefekszel, a születésed által a tiéd, ez egy elég különös dolog.

 

Mennyire áll közel ez a királyi hatalom ma a hírességgel és gazdagsággal járó hatalomhoz?

A hírnevet és a gazdagságot elvehetik. Hogy a királyi család tagja légy, azt nem. Ezek az emberek istenként éltek. Úgy értem, lehetsz híres, igen, de el kell érned.

 

Nem adatik meg születéstől fogva, kivéve, ha híres ember gyereke vagy, de a sztárokat mind egyfajta tisztelet övezi, nem? Ha egyszer híresség leszel, olyan, mintha többé nem lennél emberi lény.

Ez persze létezik. Figyelj, valószínűleg nem tudtam elképzelni Michael Jackson-t vécére menni, míg kábé 10 éves nem lettem. Mert olyan volt, mintha egy másik bolygóról jött volna. De manapság nem kell ennyi hozzá, hogy sztár legyél. Ha valaki egy éjszakai klubba megy, vagy valamilyen ruhát visel, vagy autót vezet, vagy randizik valakivel, vagy az életének 24 óráját a kamerák előtt tölti egy reality showban, rajonganak értük, és az emberek tisztelik őket. Ez elég bizarr, nem gondolod?

 

De, teljesen.

De azt nem bánom, hogy a Beatles-t tisztelik, mivel ők jók voltak. Ha a jó férfikat tisztelik, azt nem kell szégyellni. Vagy nőket.

 

Kellemesek érzed, hogy másképp néznek rád, amiért híresség vagy?

Nem is gondolok rá, nem tudok rágondolni. A saját fejedet baszogatva végzed…

 

Milyen vagy, mikor VIII. Henrikként járkálsz?

Mint egy ragadozó.

 

Milyen értelemben?

Minden értelemben. Egy politikai cselszövésekkel teli világban élsz, állandóan egy veszélyes zónában vagy. Mintha a DEFCON 4ben lennél, vagy hogy hívják. Állandóan. //ford.: A DEFCON 4 egy apokalipszis után játszódó film, a Földön az ember állandó veszélyben van és résen kell lennie//

 

A második évad is olyan ütős lesz, mint az első?

Hát persze, természetesen. Akkoriban nem aludtak csak úgy egymással. Az emberek vágyakoznak a hatalom után, és a szex hatalom. Nem volt TV-jük.

 

[Nevet] Ezzel a hatalmi játék dologgal együtt, milyen szerepelni egy szexjelenetben?

Mikor valakivel szexelsz, akkor tökéletesen rá figyelsz. Furcsa, hogy egy rakat ember bámul téged, de nem jövök zavarba, és nem szégyellem magam. Szoktam kondizni járni, úgyhogy meg vagyok elégedve a testemmel. Ez a munkám, és ha elégedett akarok lenni a munkámmal, akkor karban kell tartanom magam.

 

Melyik a legkellemetlenebb szexjelenet, amiben játszottál?

A nemi erőszak jelenet. (az I’ll Sleep When I’m Dead-ben [2003]). Van valami a férfi erőszakban, ami nagyon megalázó. Minden erőszak megalázó. Elég szívet tépő volt. Nem vártam, hogy annyira kényelmetlenül fogom érezni magam, mint ahogyan éreztem utána.

Azt gondoltam, hogy csak jussak túl rajta. Volt valami szörnyen kellemetlen benne.

 

Gondolom a Scarlettel való hancúrozás sokkal kevésbé volt ijesztő.

Nem volt semmi kellemetlen a Match Point-os szexjelenetekben, kivéve azt, hogy Woody (Allen) eléggé kényelmetlenül érzi magát szexjelenet forgatásnál. Azt hiszem, jobban szeret beszélni erről a filmjeiben, mint megmutatni. Woody azt mondta: „Ti srácok csináljátok, amit csináltok”. Scarlett és én mindketten felnőtt emberek vagyunk, és már feküdtünk le mással azelőtt. Nagyon buják voltak ezek a jelenetek, de nem tűntek annak, mikor forgattuk őket.

 

Számos gyönyörű partnered volt már a filmekben. Háromhónapnyi forgatás privát bemutatókkal elég jó alkalomnak tűnik az afférokhoz. Milyen nehéz az, hogy ne legyen filmes kapcsolatod?

Egyáltalán nem nehéz. Ha olyan részt játszol, ahol a két ember szerető, ha már egyszer szexeltetek, akkor a varázs eltűnik. Az az energia, a várakozás, a vágy, az akarat eltűnnek. Szóval ne feküdj le a partnereddel. Ha mégis, várd meg, amíg befejezitek a filmet.

 

Mindenhol azt olvastam, hogy szegénységben nőttél fel. Milyen volt a szegénység Cork megyében, Írországban a ’80-as években?

A ’80-as években Írországban senkinek nem volt pénze. Szóval mikor azt mondtam, hogy nélkülözésben nőttem fel, a média azt mondta: „szegénységben nőtt fel”. Megpróbálják a lehető leg„Dosztojevszkijesebb” képet festeni, nyomorúságos szegénységben nőtt fel, kiverekedte magát a nyomorból, kivergődött… Mind csak fantázia. Soha nem álltam sorba kenyérért.

 

Említetted a tested fontosságát színészként. Ez a te eszközöd. Bizonyos értelemben azokhoz az emberekhez tartozik, akik fizetnek neked, hogy mozijegyeket és tv-s jogdíjakat adhassanak el. Azon tűnődtem, hogy ez a dinamizmus hatással lehetett az alkoholproblémáidra.

Ne kerülgesd a forró kását, csak tedd fel a kérdést.

 

Az alkohol- vagy drogfogyasztás egy módja, hogy visszaszerezd a saját tested fölött az irányítást?

Valójában 100%-ban igen. És ha egyszer az emberek abbahagyják az olyan dolgokat, mint ivás, más dologra kezdenek koncentrálni. Ki kell töltened az ürességet. Miért ne töltenéd azzal, hogy jobbá tedd magad? Mivel nem a kocsmába mész, és nem a haverjaiddal iszol, elmész kondizni. Ez az én utam az „ivásra”.

 

Mennyire nehéz a józanságnál maradni?

30 éves vagyok, ír és Dublinban forgatok. Nehéz nem inni. De bárhol nehéz. Ha a Góbi-sivatagban vagy és egy italra vágysz, találni fogsz egyet. Ez csak egy választás az életben.

 

Az nehezebbé teszi, hogy a szórakoztatóiparban dolgozol?

Ez egy emberi dolog, és nem ipari. Persze ha sok pénzed van és az egódat is ápolgatják, azt hiheted, legyőzhetetlen vagy. Talán ez az a darabja a szórakoztatóiparnak.

 

Milyen tudatos volt a döntés, hogy kiemelkedj, és eltávolodj a gyenge, nőies karakterek szerepétől?

Egen, változtatni akartam színészként. Van egy ideje, hogy 19 éves, csinos, sovány fiú legyél. Ez attól függ, hogy hogyan döntesz abban az időszakban. Nagyon nehéz 19-től 24 éves korig kiosztani a szerepet, mert nem vagy igazán gyerek, de még férfi sem vagy. Nincsenek élettapasztalataid.

 

Ez segít annak a kutatásában, hogy hogyan legyél egy hollywoodi nagykutya?

Természetesen. Nagyon kevés olyan hollywoodi nagykutya van, akik nem járnak kondizni. És most, tudni akarom, hogy milyen nagykutyának lenni. Jó móka. Szeretem a felelősséget.

 

Tényleg élvezed a gyúrást?

Egyike vagyok azoknak a szörnyű embereknek, akik tényleg élvezik. Lehetővé teszi a fejednek, hogy kikapcsoljon, és csak a testedre koncentrálj. Persze a hiúságnak is sok köze van ehhez, ez egy olyan hiúsági kérdés.

 

Nem az alapvetően elhízott VIII. Henrik vagy. Mit gondolsz arról, hogy egy fiatal, életerős király lett a klasszikus szerepből?

Új generációk számára tárult fel ezzel, akik talán kezdenek érdeklődni az ekkori személyiségek iránt. De ha egyszer átlapozzák a történelemkönyveket, meglátják, milyen volt valójában. Szóval, fiatalként nagyon sovány volt, mert ha te annyit vadásznál és basznál, mint ő, te is jó kondiban lennél. A halálakor már nem volt ilyen jó kondiban lévő figura. Kábé 300 font (kb 140 kg) tiszta zsír és fekély lehetett.

 

A fiatal nők, akik fellapozzák a tankönyvet, és egy fiatal, jóképű férfit várnak, nagyon csalódottak lesznek.

Borzasztóan csalódottak.

 

Lábjegyzetek:

 

1 DUBLINBA SZÜLETVE

Rhys Meyers a fővárosban született, de Cork megyében nőtt fel, amely Carraig na bhFear városnak ad otthont, amelyet „Springfield”-nek ejtenek.

2 MICSODA NŐ

Nyúlánk alak? Megvan. Magas járomcsont? Megvan. Mellbimbók? Megvan. Ezekkel az adottságokkal csodálkozunk, hogy az Elvis-t nem a Jackson Brown Story követte.

3 BŰBÁJ SZENDVICS

Az 1998-as Velvet Goldmine címe egy David Bowie ráadásszámból jött, arról, hogy milyen az előjáték egy másik férfival. Akárcsak a Gilbert Grape! //fordítói megjegyzés: a What’s Eating Gilbert Grape [magyar címe Gilbert Grape] egy amerikai film Johnny Deppel és Leonardo DiCaprioval a főszerepben. További infó: http://www.port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=10939&i_city_id=3372&i_county_id=-1&i_where=24 //

 

4 NAGY MELLÉNYŰ

A kamerák mögötti enyelgésről szóló szóbeszéd a sarkában van, habár ő tiltakozik. Ha azoknak a királynői melleknek a közelében lennél, mit tennél?

 

 


Hírek,információk,érdekességek a Super Mario világából.Ismertetõk,leírások,játéktesztek. Folyamatosan megújuló tartalom.    *****    STAR STABLE ONLINE BLOG - Kattints ha te is játszol a játékkal, vagy csak érdekel :) Puszi Daisy    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto