Jonathan Rhys Meyers fansite

  

 

 

A „szexi” Tudorok visszatér a képernyőre


BBC News, 2008. augusztus 1.
Írta
: Emma Jones
Fordította: Lexine

Az Emmy-díjas sorozat, A Tudorok visszatért a második évaddal a BBC 2-es csatornán, a főszerepben Jonathan Rhys Meyers-szel, aki a fiatal VIII. Henriket alakítja. A sorozat a Tudorok uralkodásának történetét meséli el az 1980-as években fénykorát élő családsorozatok stílusában – egy bravúros látkép a családról, amely Angliát és Walest irányította 1485 és 1603 között. A 31 éves Rhys Meyers játssza a történelem egyik legkarizmatikusabb ugyanakkor legönkényesebb uralkodóját. Az ír születésű színész ragaszkodik ahhoz a véleményhez, hogy a producerek kockázatos vállalkozásba fogtak a Tudor-korban játszódó dráma forgatásával.

„Azok a tv-sorozatok, amelyek sikeresnek tűnnek, a mai élethez kapcsolódnak, most játszódnak, és ez olyan messze van attól az élettől, amit ismerünk” – mondja. „Fizikailag abszolút nem hasonlítok azokra a képekre, amelyek Henriről készültek, és ebben benne foglaltatik a kopaszság is. Valamit muszáj volt tennünk, hogy megnyerjük a mai kor nézőjét, hogy bevonjuk a 20-as, 30-as éveiben járó embereket.”

Prűdség

Ennek a megvalósítása azonban maga után vont néhány olyan panaszt a Tv kritikusoktól, hogy a sorozat „szexuálisan túlfűtött” a szó minden értelmében.
Sok félmeztelen jelenet van, de a fő műsoridő utáni közönségnek tervezték a sorozatot. Rhys-Meyers szerint azonban a sorozat becsmérlői elfelejtettek számba venni a történelem egy kikerülhetetlen tényállását: Henriknek hat felesége volt és megannyi szeretője.


„És Elizabeth Taylornak nyolc férje volt, és az 20. századi Hollywood, nem a 16. századi Anglia. Néha úgy gondolom, hogy az emberek szimplán prűdök.”


Ha a királyi poszt volt a híresség megfelelője abban az időben, akkor Rhys Meyers ismeri a pszichológiáját és a vele járó nyomást. Próbálja a karakterét a modern korhoz kapcsolni.

„Henrikről sose feltételezték, hogy király lesz” – magyarázza. – „Ő volt a tartalék, ő volt Henry Herceg, ha úgy tetszik. A bátyja, Arthur, a mi Vilmos hercegünk – ő volt a trón várományosa, de meghalt. Henrik 14 éves volt. Manapság soha nem várnánk el senkitől, hogy ilyen korban kelljen ezzel megbirkóznia.”

A tudós Michael Hirst – aki a Cate Blanchett-el készült Elizabeth forgatókönyvét is írta – által írt magas költségvetésű Tudorok olyan neveket is felmutatott, mint Peter O’Toole. Ő játssza a Pápát, akit felkérnek rá, hogy engedélyezze a király válását. A Tudorok sok rajongót szerzett magának Észak-Amerikában – egyikük írt az egyik újságnak, hogy megkérdezze, mi történik Boleyn Annával -, de Rhys Meyers figyelmeztet arra, hogy az embereknek nem történelemóraként kéne tekinteniük ezt, hiszen a sorozat a jellemekre fókuszál, nem pedig a politikára.

„Egy idősebb, kritikusabb közönségnek talán nem jelent vonzóerőt. 10 év minden történését egybe kell sűrítenünk. Például az egész Boleyn Anna dolog akkor történt, mikor Henrik a 30-as éveiben járt. Mi a 20-as éveibe tettük. Másképpen körülbelül 50 órányi televíziós anyaggal végeznénk, amit senki nem akar megnézni.”

Az is lehetetlen lenne, hogy a vékony Rhys Meyerst a Holbein később híressé vált portréiról ismert pirospozsgás, túlsúlyos királyként tüntessék fel.

„A Henrikről készült képek egyikére sem hasonlítok” – mondja. – „Fel kellett vennem a személyiségét, és el kellett merülnöm a férfi hibáinak legnagyobb mélységeiben”

A Tudor-uralkodók, akikbe I. Erzsébet is beletartozik is, már korábban is szereztek maguknak fiatalabb rajongókat olyan filmek nyomán, mint az Elizabeth és A másik Boleyn lány. Rhys Meyers kitart amellett, hogy VIII. Henrik egyben lenyűgöző is, de ő semmi esetre sem fogja leegyszerűsíteni a szerepet a kedélyes angol uralkodó képére, aki egy csirkelábat rágcsál.

„Úgy látom-e Henriket, mint egy jó fiú?” – kérdezi. – „Nem úgy játszom őt, mint egy jó ember. Szerintem okos ember volt és ugyanakkor karizmatikus is, de a rossz tettei túlsúlyban vannak a jókhoz képest. Sok fájdalmat okozott az országának a reformjaival. Az embereknek választaniuk kellett az eszük és a szívük közt, Henrik útja vagy a Pápáé, és Isten kegyelmezzen nekik, ha a Pápa útját választották.”

„Szexi” történelem

A második évad a római egyházzal való szakítással kezdődik, mikor Henrik megpróbál elválni első feleségétől, Aragóniai Katalintól, hogy elvehesse akkori szeretőjét, Boleyn Annát.

„Az egyszerű tény az, hogy Henrik egy fiatalabb, szebb feleséget akart, aki fiú utódokat szülhet neki, és ez egy olyan ember, aki mindent megkapott, amit akart. Nagyon kevés ember van a világon, kivéve néhány diktátort, aki tudja, hogy ez milyen érzés manapság. Igazából senki nem tartott ilyen hatalmat a kezében évszázadok óta Britanniában.”

A Tudorok, úgy tűnik elérte a célt, amely miatt létre jött: hogy elérhetővé és vonzóvá tegye a történelmet egy fiatalabb generációnak. Már a harmadik évad is úton van az USA felé, és Jonathan Rhys Meyers elfogadta a negyedik évad főszerepét is. Igazság szerint számos oka van a sorozatnak, hogy folytatódjék: még legalább négy feleség vár rá, hogy bemutassák a történetüket.


 

 


Halihó! Néhány újdonság a G-Portál Histórián! Toljuk meg az év végét, kovácsoljunk közösséget ismét! Csatlakozol? :)    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu